H ανάπτυξη του πρωτοκόλλου NADA

Η χρήση του βελονισμού για τη θεραπεία της απεξάρτησης από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ είναι μια πρόσφατη εξέλιξη στην ιστορία αυτής της αρχαίας τέχνης.

Τα πρώτα θετικά κλινικά ευρήματα σχετικά με τη χρήση του βελονισμού για τη θεραπεία της κατάχρησης ουσιών παρατηρήθηκαν στη δεκαετία του 70. Εκείνη την εποχή, ο νευροχειρουργός Δρ Wen HL (MD) ερευνώντας τις επιδράσεις του βελονισμού στο μετεγχειρουργικό πόνο ανακάλυψε την αποτελεσματικότητα του ωτοηλεκτρο-βελονισμού (ΕΑ) για τη θεραπεία της απεξάρτησης από την ηρωίνη (Wen & Cheung, 1973 παρατίθεται από τον Bullock et al., 1999). Παρατήρησε ότι άτομα εξαρτημένα σε οπιοειδείς ουσίες που υποβλήθησαν σε ηλεκτρο-βελονισμό ως μετεγχειρητική αναλγησία ένοιωσαν ανακούφιση των συμπτωμάτων στέρησης.

Διαβάζοντας την εργασία του Δρ. Wen, δύο κέντρα αποτοξίνωσης στην Αμερική αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το βελονισμό ως θεραπεία για τον εθισμό. Αυτά ήταν το Lincoln Center (Μπρονξ) και το Haight Ashbury (Σαν Φρανσίσκο).

Επειδή το Νοσοκομείο Lincoln ήταν στη φτωχή περιοχή του Μπρονξ και είχε πολύ περιορισμένη χρηματοδότηση, δεν ήταν δυνατή η ατομική θεραπεία. Έτσι η μόνη δυνατή λύση για την εφαρμογή και διαχείριση της θεραπείας του εθισμού μέσω βελονισμού. ήταν οι ομαδικές θεραπείες.

Σταδιακά, το πρωτόκολλο βελονισμού στο Lincoln επεκτάθηκε με την προσθήκη περισσότερων σημείων. Μέσα από έρευνες που ακολούθησαν, ο Δρ. Michael Smith (MD) κατέληξε ότι ο καλύτερος δυνατός συνδυασμός ήταν χρησιμοποιώντας 5 συγκεκριμένα σημεία.

Μέχρι τα μέσα του 1980 η επιτυχία αυτής της μοναδικής διαδικασίας είχε γίνει τόσο προφανής, που πολλά κέντρα θεραπείας σε όλη την ΗΠΑ άρχισαν να ενσωματώνουν το βελονισμού σε προγράμματα θεραπείας τους.

Το 1985 ιδρύθηκε το National Acupuncture Detoxification Association (NADA) για την προώθηση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των ιατρών και θεραπευτών στην αντιμετώπιση του εθισμού και στην πρόληψη της υποτροπής, χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο της NADA.

Dr. Michael O. Smith, Ιδρυτής NADA

Tο πρωτόκολλο της NADA μπορεί επιπλέον να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση-διαχείριση του άγχους και του μετα-τραυματικού στρες, δεδομένου ότι μπορεί να λειτουργήσει ως μια μη-λεκτική, αρχική βοήθεια στους ασθενείς.

Σαν αποτέλεσμα, έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για τη θεραπεία / υποστήριξη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου (Δίδυμοι Πύργοι), στους τυφώνες Κατρίνα και Ντακότα, στους σεισμούς στη Χιλή και στο Πακιστάν, στους βετεράνους του πολέμου στο Ιράκ και σε κάτοικους της Γάζας που έχουν βιώσει επανειλημμένα τη φρίκη του πολέμου.

Σήμερα, υπάρχουν πάνω από 5000 εκπαιδευμένοι θεραπευτές NADA, σε όλο τον κόσμο και πάνω από 800 προγράμματα έχουν χρησιμοποιήσει αυτό το πρωτόκολλο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μερικά ενεργά προγράμματα που έχουν ενσωματώσει τη θεραπεία NADA στη θεραπευτική τους προσέγγιση μπορείτε να δείτε εδώ.

Στην Αγγλία, πάνω από 500 φορείς, τόσο εθελοντικά όσο και εκ του νόμου, συμπεριλαμβανομένων των Φυλακών HM, NHS Trusts και άλλων ιδιωτικώς φορέων, εφαρμόζουν το πρωτόκολλο της NADA, από θεραπευτές-μέλη της NADA-UK.

Στη Σκωτία το πρωτόκολλο αυτό χρησιμοποιείται ή έχει χρησιμοποιηθεί επίσης από πολλούς κρατικούς, μη κερδοσκοπικούς ή/και ιδιωτικούς οργανισμούς όπως το NHS Scotland, το Turning Point, το Sottish Drugs Forum (SDF), και το Scottish Prison Service (SPS).

Η NADA προσπαθεί να κάνει το πρωτόκολλο NADA προσβάσιμο σε όλες τις κοινότητες και να εξασφαλίσει την ένταξή του σε άλλες μορφές θεραπείας. Στόχος της  είναι να διασφαλίσει ότι η εκπαίδευση και η πιστοποίηση των θεραπευτών NADA πληρούν τα υψηλότερα κλινικά και ηθικά πρότυπα.

Από τον Οκτώβριο 2012 το παράρτημα της  NADA στην Ελλάδα, με την υποστήριξη της NADA UK έχει ξεκινήσει τα εκπαιδευτικά προγράμματα NADA ADS (Acupuncture Detoxification Specialist) ώστε οι ενδιαφερόμενοι να το χρησιμοποιήσουν ή/και να το ενσωματώσουν στο θεραπευτικό τους μοντέλο, σε θέματα εξάρτησης, άγχους και διαχείρισης μετα-τραυματικού στρες. Η επιτυχής ολοκλήρωση της εκπαίδευσης οδηγεί στη πιστοποίηση NADA-GR Acudetox Specialist (ADS).