Το Πρωτόκολλο της NADA

Η εφαρμογή του πρωτοκόλλου της NADA βασίζεται στην εισαγωγή πέντε, μικρών, ανοξείδωτων, αποστειρωμένων βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία της εξωτερικής επιφάνειας του αφτιού.

Η NADA-GR συνιστά τη χρήση βελόνων μίας χρήσης, ενώ δεν χρησιμοποιείται ηλεκτρική διέγερση. Η θεραπεία είναι ομαδική και διαρκεί έως 45 λεπτά. Η θεραπεία και εκπαίδευση της NADA-GR αποτελείται από αυτά τα πέντε σημεία μόνο τα οποία χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της κατάχρησης ουσιών και τη διαχείριση του άγχους.

Ο βελονισμός για τη θεραπεία κατάχρησης ουσιών έχει αποδειχθεί ότι είναι κλινικά αποτελεσματικός και οικονομικός, χωρίς τη χρήση φαρμάκων. Μια κλινική που εφαρμόζει το πρωτόκολλο της NADA μπορεί να στηθεί, στις περισσότερες περιπτώσεις, με ελάχιστο κόστος.

Το πρωτόκολλο της NADA είναι πιο αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές μεθόδους, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στα δεδομένα του τομέα. Η συνδυασμένη εφαρμογή του βελονισμού με την παροχή συμβουλών (συμβουλευτική) ή με ομάδες υποστήριξης και ψυχολογικής θεραπείας-υποστήριξης ενισχύει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Οφέλη:
Το πρωτόκολλο NADA έχει αποδειχτεί ότι μειώνει σημαντικά:

  • Tο σύνδρομο στέρησης του αλκοόλ και των ναρκωτικών ουσιών
  • Τα συμπτώματα στέρησης και υποτροπής
  • Το άγχος, την αϋπνία και το μετα-τραυματικό στρες

Διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD)

Κάτι που απασχολεί τον τομέα θεραπείας της ψυχικής υγείας είναι η προσφορά βοήθειας σε όσους την αποφεύγουν. Σε μετα-τραυματικές καταστάσεις είναι σαφές ότι πολλά θύματα αποφεύγουν τη θεραπεία αφού μιλώντας για το συμβάν, ξαναβιώνουν το τραύμα, με αποτέλεσμα το τελευταίο που επιζητούν είναι να μιλήσουν σε κάποιον θεραπευτή. Επιπλέον, στις περιπτώσεις ψυχικού τραυματισμού κλονίζεται η εμπιστοσύνη του ατόμου και έτσι, χωρίς αυτήν, oι περισσότερες, αν όχι όλες, οι προσεγγίσεις της δυτικής ιατρικής για την ψυχική υγεία, δεν είναι αποτελεσματικές.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η θεραπεία με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου της NADA έχει αποδειχτεί αποτελεσματική. Το γεγονός ότι είναι μία μη-λεκτική θεραπευτική μέθοδος, η οποία δεν απαιτεί εμπιστοσύνη στην προφορική επικοινωνία, την κάνει κοινά αποδεκτή από τα θύματα, παρέχοντάς τους μία αρχική θεραπευτική υποστήριξη. Στη συνέχεια, πολλά θύματα βρίσκουν τη δύναμη να απευθυνθούν σε ειδικούς της ψυχικής υγείας ή καταφέρνουν να ξεπεράσουν το πρόβλημα.

Το πρωτόκολο της NADA έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για τη θεραπεία / υποστήριξη ατόμων που υπέφεραν από το σύνδρομο μετα-τραυματικού στρες (PTSD) σε πολλά μέρη του κόσμου. Χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου (Δίδυμοι Πύργοι), στους τυφώνες Κατρίνα και Ντακότα, στους σεισμούς στη Χιλή, στο Πακιστάν και στην Αϊτή, στους βετεράνους του πολέμου στο Ιράκ και σε κάτοικους της Γάζας που έχουν βιώσει επανειλημμένα τη φρίκη του πολέμου.